hľadaj a spoznávaj......chuti a vône sveta...

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Španielsko - krásne v každom ročnom období

Španielsko je krajina rozmanitá a plná prekvapení. Nie sú to len piesočnaté pláže, slnko a futbalové štadióny. Sú to obdivuhodné rozdiely v teréne krajiny, vo faune i flóre a takpovediac v ucelenom obraze jednotlivých regiónov.

Drsnejší, hornatý sever pripomína rakúske Alpy, kde pocit umocňuje pohľad na množstvo kráv, oviec a kôz pasúcich sa na zelených, strmých pastvinách tunajších hôr. Aby ste nepovedali, že na toto nemusím ísť do Španielska. stačí mi skočiť do Tatier alebo blízskych Álp, je tu jeden detail, ktorý by Vás mohol zaujímať. Severné pobrežie je územím úžasného kontrastu zeleného vidieku so štítmi hôr týčiacimi sa až do výšky 2500 m navôkol a hlbinami blankytne modrého mora s početnými romantickými plážami. Tento región je najlepšie navštíviť v letných mesiacoch, pretože máte predpoklad najlepšieho počasia. Nakoľko v priebehu roka je percento zrážok a dažďa pomerne vysoké. Teploty však nedosahujú extrémy, ako v ostatných častiach krajiny. Preto sa niet čo čudovať, že v lete je táto destinácia veľmi populárna pre Španielov, kam sa utiekajú pred krutými horúčavami vo veľkomestách.

Ak ste fanúšikmi aktívnej dovolenky, povedzme radi bicyklujete alebo uprednostňujete pešie túry - táto destinácia je pre Vás ideálna od mája až do septembra.

Aby to nebolo všetko, prezradím, že Baskicko je mekkou španielskej kuchyne. ´Pais Vasco´- ako tento región nazývajú španieli je preslávená svojimi ‘pintxos’ (http://www.youtube.com/watch?v=ELXO6ze8sVY )- jednohubkami ( ktoré sú ale na viac zahryznutí ako na jedno - inak by ste asi skončili s vysunutou sánkou, ak by ste to skúšali...)

V krátkosti sú to jednohubky s chlebovým základom, obložené ingredienciami, ktoré by ste ani nemysleli, že dokážu vytvoriť takú skvelú kombináciu chuti. Najobľúbenejšími sú ´Jamón serrano´ - sušená španielska šunka, syr ´manchega´, treska, kozí syr s karamelizovanou cibuľkou, španielska tortilla, losos a mnoho, mnoho ďalších. Tieto sú naservírované priamo na bare, a je už len na Vás, ktoré okúsite.

Postupujúc ďalej na juh, , kde sa vegetácia a klíma stáva viacej stredozemná, vstupujeme do vínneho regiónu. Produkuje sa tu jedno z celosvetovo známych vín - Rioja. Región s osobitým rázom, tisíckami hektárov vinohradov a neskazenou prírodou, kde supy a orly nie sú ničím výnimočným. Osobitým zážitkom je návšteva vinice - ´bodegy´po španielsky, kde si môžete objednať prehliadku s výkladom a  ochutnávkou miestnych vín.

Držiac sa južného smeru, dostávame sa do vnútrozemia, kde v srdci  Španielska pulzuje hlavné mesto Madrid. Madrid je samostatná kapitola a toto mesto môžte navštíviť v každom období roka a nebudete sklamaní. 

Na juhovýchodnom pobreží leží ´Pais Valenciano´-  územie posiate olivovníkmi a pomarančovníkmi ( v čase sezóny - v zime - je unikátnym zážitkom míňať pomarančové a mandarinkové sady - neopísateľné... v porovnaní s bedničkami pomarančov a  mandariniek v supermarketoch....a tá chuť, ak okúsite rovno zo stromu...)

Táto časť  Španielska je viac známa svojimi kvalitnými plážami s modrou vlajkou ako svojimi horami. Ak ste priaznivcami slnka, vody a pláže - najvhodnejšie mesiace sú od mája do októbra. Ak dávate prednosť cyklistike alebo chôdzi - Valencia Vám poskytne veľmi príjemnú klímu od marca až do novembra ( júl a august je na aktívnu dovolenku až príliš horúci).

V Marci sa vo Valencii slávia ´Fallas´- týždeň dlhá ´fiesta´ - párty, kde jednotlivé časti mesta stavajú niekoľkometrové sochy ´ninots´ z papiera, vosku a dreva a pretekajú sa, kto je hlučnejší. Obyvatelia Valencie sú posadnutí petardami, ohňostrojmi a všetkým, čo je hlučné. Začína sa o 8 ráno, tzv. ´despertou´( v preklade budíček) a ruch sa nezastaví až do neskorých ranných hodín. V tomto týždni obyvatelia Valencie pripravujú typickú pochúťku ‘paellu’ ( jedlo z ryže, kurčaťa, králika, zelenej fazuľky, slimákov a šafránu) priamo v uliciach mesta - môžete pozorovať až stovky otvorených ohňov s veľkou panvicou, špeciálne na prípravu paelly.

Mnoho ľudí tvrdi, že južná časť Španielska - Andalusia - je najexotickejšia  a najrozmanitejšia. Od púští v Almerii, olivovníky v okolí Jaénu, cez pláže na ´Costa de la Luz´, až po najvyššie pohorie Sierra Nevada. Naozaj je z čoho vybrať. Naviac Andalusia ponúka návštevníkom neskutočné kultúrne a historické bohatstvo. Pozostatky prekrásnej maorskej kultúry sú poznateľné všade.

Vďaka teplej klíme môžete do týchto končín zavítať od februára až do decembra a Vaša dovolenka bude nezabudnuteľná.

Bodkou za týmto dlhým listom prírodných a historických krás je andalúzska gastronómia. Slávne ´tapas´ pochádzajú práve z Andalusie - od jamón serrano, patatas bravas ( smažené zemiaky s pikatnou salsou), calamares a la romana (smažené kalamáry), gambas al ajillo ( krevety na cesnaku), až po mušle, ančovičky v sladkokyslom náleve, albondigas ( mäsové guľky v omáčke), či vysmážané plody mora. V mnohých baroch ich dostanete zadarmo k nápoju.

Zvyky a servírovanie jedla v Španielsku je diametrálne odlišné od toho na Slovensku. Ochutnávate a zdieľate ho s ostatnými, degustujete po kúskoch viacej rozličných druhov, čím dáte do pohybu všetky Vaše chuťové bunky. Nádhera…

Ak sa náhodou rozhodnete zahriať stuhnuté kosti uprostred tuhej zimy -  aj na toto má Španielsko riešenie. Zvoľte Tenerife alebo Mallorcu! Tenerife v januári a februári ponúka príjmných 20 stupňov, krásne hory a šum mora.

Mallorca je známou a obľúbenou destináciou či už rodín s deťmi, ktoré túžia leňošiť na pláži alebo pri hotelovom bazéne, alebo aktívnych dovolenkárov, ktorým Mallorca ponúka nadpriemerné podmienky počas celého roka.

Tak šťastnú cestu…

 


chuti sveta | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014